Vloerplaten ijsvrij houden

Voorkom wintergladheid. Winter betekent sneeuwpret en mooie witte landschappen. Maar wanneer het sneeuwt of vriest, verandert je oprit, terras of voetpad in een ijspiste. Je kan je lelijk bezeren als je uitglijdt en ook een glijpartij met je auto wil je voorkomen.

Strooizout is een eenvoudige oplossing om slippertjes allerhande te voorkomen.
Sommigen verkiezen zand boven zout om de beplanting tegen bodemverzouting te beschermen.
In de handel zijn nu ook dooikorrels te verkrijgen. Een goede oplossing voor kleinere oppervlakten zoals opritten, terrassen en wandelpaden.

Onze Belgische winters zijn in het algemeen niet bijzonder koud, maar juist ‘kwakkelweer’ zorgt vaak voor gevaarlijke gladheid. Gladheid wordt vaak niet door één, maar door meerdere factoren veroorzaakt:
· het bevriezen van een natte ondergrond
· condensatie van vocht uit de lucht op het wegdek
· gladheid door neerslag: sneeuw, ijzel, hagel en mist.

Wintergladheid kan op twee manieren worden bestreden, namelijk preventief (voordat het glad wordt) of curatief (als het al glad is).

Preventief strooien heeft veel voordelen.
In de eerste plaats wordt ermee voorkomen dat het glad wordt, zodat de veiligheid niet in het gedrang komt. Het zoutverbruik is hier lager, omdat er minder grammen per m2 gestrooid wordt. Het strooizout vermengt zich met sneeuw of ijs en vormt ‘pekel’. Deze manier van gladheidbestrijding werkt het beste als er wordt gestrooid voordat bevriezing van het wegdek plaats heeft gevonden. Het zout zorgt ervoor dat het wegdek niet kan bevriezen. Een glad wegdek wordt hierdoor voorkomen.

Zoutstrooier
Je kunt het zout zelf met de hand uitstrooien. Let erop dat je het gelijkmatig over het oppervlak verspreidt. Neem je liever het zekere voor het onzekere? Gebruik dan een zoutstrooier. Je verbruikt minder strooizout en je bent zeker van de juiste dosering.

Alternatief met zand
Naast het strooien van zout is het strooien van zand ook mogelijk. Dit wordt in België niet veel toegepast op openbare wegen, omdat zand alleen een stroef laagje over de ijslaag legt en niet het ijs laat smelten.
Maar het is bijzonder handig op kleinere oppervlakten zoals opritten en terrassen. Sommigen verkiezen ook zand boven zout, om de tuinbeplanting tegen bodemverzouting te beschermen.

Nog een reden om voor zand te kiezen: zout verliest zijn smeltkwaliteit als de temperatuur onder de – 10° C daalt. De gladheid kan dan best worden verminderd door een stroefmakend middel zoals zand te strooien. Vraag sportveldenzand bij uw verdeler.

Dooikorrels als alternatief
Het nadeel van strooizout is dat het schadelijk kan zijn voor bomen en planten. Je laat het best een half uurtje inwerken waarna je de beplante zone ‘schoonmaakt’. Ze laten je planten en gras ongemoeid en zijn evenmin schadelijk voor het grondwater. Bovendien werken ze sneller dan strooizout en laten ze ook geen resten achter. Je kan ze het beste preventief vóór de sneeuwval (24 tot 48 uur) uitstrooien.